3 sposoby na menu weselne
Artykuł partnera
Organizacja wesela to odpowiedzialne zadanie, które wymaga podjęcia wielu decyzji – również tych dotyczących menu. Dobra kuchnia to klucz do zadowolenia gości, dlatego warto poświęcić trochę czasu na zaplanowanie odpowiednich dań. Za aspekt kulinarny odpowiada szef kuchni restauracji, sali weselnej czy firmy cateringowej, ale para młoda może przygotować piękną kartę dań, która stanie się elementem ślubnej papeterii. Przedstawiamy dziś trzy interesujące pomysły na menu weselne, które mogą wzbogacić atmosferę tego wyjątkowego dnia.
Sytuacją typową dla tradycyjnych polskich wesel jest brak menu na weselu – wynika to pewnie z tego, że każdy z gości wie, czego się spodziewać na weselnych półmiskach. Menu do niedawna było niemal identyczne na każdym przyjęciu, ale dziś pomiędzy weselnymi jadłospisami pojawia się coraz więcej różnic, które czynią przyjęcia niepowtarzalnymi. Element zaskoczenia – choć bywa interesujący – w przypadku jedzenia może być niepożądany. Przygotowanie prostej karty dań to strzał w dziesiątkę.
Najprostsze menu weselne: spis dań
Coraz popularniejszym sposobem na weselny jadłospis jest przygotowanie listy potraw, które pojawią się na stołach i półmiskach podczas przyjęcia. W menu warto uwzględnić też planowane godziny podania dań – ramowy plan wesela nie pozwoli nikomu przegapić ulubionej pieczeni. Stworzenie choć prostego menu na wesele, bez możliwości wyboru dań, jest eleganckie i pozwala uniknąć sytuacji, w której połowa gości nawet nie wie, że na stole pojawiło się kolejne danie – bo akurat spędza czas na rozmowach w ogrodzie.
Danie główne do samodzielnego wyboru
Kolejnym pomysłem jest menu, w którym goście mają możliwość wyboru jednego z dwóch lub trzech dań głównych. Reszta potraw jest taka sama dla wszystkich i również wypisana w menu. To rozwiązanie zapewnia większą elastyczność i możliwość dostosowania głównego posiłku do preferencji gościa. Pozwala też uniknąć sytuacji, w której goście nie są zadowoleni z podanych dań.
Rozbudowane menu weselne
Ciekawym, ale również najbardziej obciążającym budżet pomysłem, jest przygotowanie na wesele karty dań, z których goście mogą wybrać jedną z dwóch lub trzech opcji na każdy posiłek. Taka forma menu może być elegancka i stylowa, dodając unikalności weselnemu doświadczeniu.
Nie ma jednego idealnego rozwiązania, jeśli chodzi o weselne menu. Bez wątpienia ważne jest jednak traktowanie gości z szacunkiem i informowanie ich o tym, co będzie do jedzenia. Menu weselne jest już normą – nawet jeśli to jedynie spis potraw, bez możliwości wyboru swojego dania z kilku dostępnych opcji. Można przygotować je w formie niewielkiej karty, którą otrzyma każdy gość wesela, lub w formie plakatu dostępnego dla wszystkich gości przy wejściu na salę albo przy wiejskim lub słodkim stole.
Jak zaprojektować menu na wesele?
Marzysz o samodzielnym przygotowaniu karty dań na przyjęcie? Zrób to w Empik Foto! W intuicyjnym narzędziu stworzysz personalizowane menu weselne, które idealnie odzwierciedlą styl wesela. Szeroki wybór wzorów pozwoli Ci stworzyć unikalne i piękne menu. Wystarczy odwiedzić stronę internetową Empik Foto i rozpocząć tworzenie swojego wymarzonego weselnego jadłospisu– od zera lub na podstawie jednego z wielu pięknych szablonów.
Jedzenie zostaje w pamięci gości na długo. Wybór odpowiedniego menu może przyczynić się do stworzenia niezapomnianej atmosfery i zapewnić wszystkim uczestnikom wesela wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Pamiętaj o uwzględnieniu preferencji gości i zaskoczeniu ich nowymi smakami.